Zelf een foodtruck runnen

Zelf een foodtruck runnen

oktober 17, 2019 Uit Door Admin

Je wilt je eigen culinaire onderneming in de vorm van een foodtruck. Dat is niet alleen hip, maar ook erg handig om bezoekers van parken, festivals en evenementen te bedienen. Maar wat moet je precies regelen om te kunnen starten? Met deze aandachtspunten kun je binnenkort de motor van je truck starten en lekker gaan koken!

Het begint bij een origineel en smakelijk recept…

Wat wil je precies gaan verkopen? Een stamppot naar recept van je oma of ga je krokante vingerdikke frieten bakken? Als je wilt dat mensen op je eten afkomen, dan moet je zorgen voor een goed recept, maar dat is nog niet alles… Er hoort namelijk ook een goed doordachte huisstijl mét pakkende naam bij. Bekende voorbeelden zijn Papi Churro en Mister Maisguy… één keer raden wat die verkopen.

Stel een ondernemingsplan op

In een ondernemingsplan kun je kansen en obstakels goed in kaart brengen voor jezelf. Op welke manieren denk je met je foodtruck succes te kunnen behalen? En wat doe je als het regent tijdens een festival: zijn mensen dan ook nog bereid om naar je truck te lopen? Wie weet schuilen ze wel onder je afdakje en verkoop je alsnog eten. Kortom: met al dit soort zaken moet je rekening houden als je een ondernemingsplan schrijft. 

Regel de financiering!

Bij het beheren van een foodtruck hoort ook een gedegen financieel plan. Heb je het geld al gespaard of moet je nog (bij-)lenen? Hoeveel heb je precies nodig? Denk niet alleen aan materiële zaken, maar ook aan zaken zoals verzekeringen en vergunningen. Zorg voor een goede onderbouwing als je met een bank gaat praten over de financiering. Zij willen namelijk graag weten hoe groot de kans is dat jouw foodtruck een succes wordt voor ze je geld gaan geven!

Regel de benodigdheden!

Natuurlijk heb je eerst een wagen nodig. Je kunt een bestaande truck overnemen of deze zelf ombouwen. Besteed je het ombouwen uit, dan moet je natuurlijk denken aan de kosten. Is het voordeliger of kun je toch beter zelf aan de slag? Jouw truck moet in ieder geval zo ingericht worden dat je ook snel en efficiënt kunt koken en eten kunt uitgeven. Denk ook aan de inkoop van ingrediënten en kookmaterialen. Met een efficiënte inrichting van je truck kom je een heel eind!

Denk aan vergunningen: waar mag je staan?

Je hebt vrijwel altijd een vergunning nodig om ergens te mogen staan met je truck. Welke vergunning je kan krijgen en hoeveel dat kost kan echter per gemeente verschillen. Je moet ook rekening houden met het verschil tussen een ‘staplaats’ en een ‘ventvergunning’. Wil je in een bepaalde gemeente gaan staan om je producten te verkopen? Dan moet je contact opnemen met diezelfde gemeente voor een vergunning.