Zo lang mag je niet rijden na een pilletje

Zo lang mag je niet rijden na een pilletje

december 27, 2019 Uit Door Admin

Heb je XTC gebruikt tijdens een festival of feest, dan weet je misschien niet precies wanneer je weer mag autorijden. Hou er in ieder geval rekening mee dat je de volgende dag nog niet in de auto mag stappen. 

Hoe lang duurt het?

Het kan 16 tot 58 uur duren voordat je onder de wettelijke limiet zit dat je weer in de auto mag stappen. Bij eenmalig gebruik mag je tussen de 16 en 40 uur niet rijden. Als je daarna nog meer hebt genomen mag je 19 tot 58 uur niet autorijden. Dus heb je op zaterdagavond een pil ingenomen, dan mag je op maandag misschien nog niet autorijden, 

Hoe lang je precies niet meer mag rijden verschilt natuurlijk per persoon. Net als met alcohol is dit afhankelijk van je lichaamsgewicht, lengte, gemoedstoestand, mate waarin je het gebruikt en de kwaliteit van de drug. Om precies te weten wanneer je weer mag rijden moet er eerst meer onderzoek gedaan worden. 

Hoe test de politie?

Met een speekseltest kan de politie aantonen of je XTC hebt gebruikt. Deze kun je helaas  niet beïnvloeden. Dus als ze je pakken heb je meteen pech. Daarna moet je mee naar het politiebureau voor een bloedtest, hiermee kijkt de politie of je boven de wettelijke waarde zit en zo ja, hoe veel. De boete hiervoor is een geldboete tot 8.200 euro of drie maanden achter de tralies zitten. Heb je dit liever niet, dan moet je niet in de auto stappen. 

Wat dan doen?

Zoals je nu waarschijnlijk wel begrijpt mag je niet met de auto naar huis nadat je een pilletje hebt gebruikt. Je kunt natuurlijk wachten totdat de pil is uitgewerkt, maar dat kan dan toch nog best lang duren.. Dus, zorg voor alternatief vervoer zoals het ov, iemand die niks heeft gebruikt of een taxi.